Ny minister for “Grøn trepart”

Ny minister for “Grøn trepart”

Læserbrev

Ny minister for “Grøn trepart”

Jeg kan med min erfaring med udtagning af lavbundsarealer og skovrejsning, kun glæde mig over, at der kommer en minister med ansvar for gennemførelsen af aftalerne i den grønne trepart. Og jeg kan bare sige, at der er nok for ministeren at tage fat på.

Mit lavbundsprojekt tog 10 år at gennemføre, hvilket skyldes et uendeligt bureaukrati og myndigheder og politiske beslutningstagere, som absolut ikke havde/har en ambition om, at det godt må gå bare en smule gelinde. Faktisk har vi her et halvt år efter færdigmeldingen en lille bitte ændringsansøgning, der stadig ikke er behandlet, selvom den er indsendt for over et år siden. De mener dog, at den vil blive “tilbagediskonteret” og det er jo dejligt.

Det gav så alligevel en masse bøvl i forbindelse med anmodning om udbetaling af kompensation, da kort materialet ikke passede. Det blev dog med en del sagsbehandling også løst - forhåbentligt. 

Det er så planen, at det fremover skal være mere overskueligt at udtage arealer. Også det hilser jeg velkomment - det modsatte havde næppe heller været muligt, selvom mulighederne for uendeligt bureaukrati kontinuerligt kan overraske.

Jeg deltog i udtagningskonferencen i Odense tidligere på året, arrangeret af tre styrelser, hvor man netop kunne høre om alle forskellighederne i ordningerne. Og når man påpegede det uoverskuelige i alle de forskellige krav, regler og muligheder, virkede det overhovedet ikke som om de forskellige myndigheder betragtede det som et problem. Det er jo bare sådan det er. Det bidrager selvfølgelig også til beskæftigelsen.

Nu mangler vi så bare at man i ordningerne også evner at sammentænke indsatserne. Når man som jeg i mit projekt, oplever at øget miljøeffekt, klimatilpasning, og natur effekt opstår ved tilfældigheder bliver man faktisk både overrasket og forundret. Og at det med naturen egentlig slet ikke er et indsatsområde, men noget man som lodsejer selv må bidrage til, hvis man finder det vigtigt, så er overraskelsen fuldkommen.

Man kunne jo f.eks. afsætte bare 1 procent af budgettet til dedikeret rådgivning af lodsejere, myndigheder, entreprenører mv. omkring naturindsatser. Det vil være småpenge i den sammenhæng, men vil utvivlsomt forbedre resultatet væsentligt.

Det forekommer vel egentlig oplagt, at vi skal have størst mulig effekt på alle indsatsområder, når vi skal tage op imod 400.000 hektar ud af drift. Alt andet ville da være tåbeligt!

Venlig hilsen

Formand for Familielandbruget Sydvest
Henrik Bertelsen
Stavnsbjergvej 19
6600 Vejen
Mobil 40374635
Mail: Stavnsbjerg19@gmail.com