Hvor ender klimaefftekten?

Hvor ender klimaefftekten?

Hvorfor du skal beholde klimaeffekten på din egen bedrift

I det seneste nyhedsbrev fra Arla opfordres der igen til at sikre, at klimaeffekten forbliver på din bedrift.

Det vil sige, at hvis du leverer til biogas eller overvejer at gøre det, skal du være opmærksom på, om klimaeffekten bliver på bedriften, eller om den "sælges" til biogasanlægget sammen med råvaren. Som Arla skriver, kan man ikke opnå FarmAhead-point for husdyrgødning til biogas, hvis klimaeffekten er overført til biogasanlægget. Dette skyldes, at en klimaeffekt kun kan tælles med én gang. Dette problem kan også opstå hos andre aftagere.

Hos Landbrugsrådgivning Syd ser vi klimaeffekten som en vigtig virksomhedsforudsætning i fremtiden. Hvis du "sælger" din klimaeffekt med råvaren, kan du heller ikke reducere bedriftens CO2e-aftryk i ESGreentool.

Markedet for klimakreditter er stadig præget af, at det er ureguleret og uden internationalt godkendte standarder. Man risikerer at sælge for meget og få for lidt ud af det på egen bedrift. Du kan blive forpligtet til at følge bestemte praksisser og tiltag over en længere periode for at opnå klimaeffekten. For eksempel kan No-till i forbindelse med reduceret jordbearbejdning påvirke ejendomsværdien i denne periode.

Vi mener, at du bør være ekstra opmærksom på, hvor klimaeffekten ender, når du sælger husdyrgødning, energiafgrøder og halm. Bliver den på bedriften eller overgår den til aftageren?

Vil du vide mere, så kontakt din driftsøkonom i Landbrugsrådgivning Syd.